Louis heet u Welkom!

  • Alles gratis geleverd - Vanaf de eerste fles !
  • 6 Flessen kopen = 10% Korting !
  • 3 Flessen kopen = 5% Korting !

Chablis Grand Cru Moutonne Monopole

Schrijf de eerste beoordeling van dit product

Beschikbaarheid: Niet in voorraad

€ 73,64

Chablis Grand Cru Moutonne Monopole

Product Details

Producent : Albert Bichot : een zes eeuwen oude dynastie.

De vroegste sporen van de familie Bichot dateren van 1214. Vanaf 1350 wortelt ze zich in bourgogne in haar leengoed Chateauneuf en Auxois. Dit is het begin van de dynastie die behoorde tot de adel en de locale elite. Het familiewapen en haar symbool, de hinde, zijn sindsdien ongewijzigd.

In 1831 sticht Bernard Bichot een handelshuis dat zijn naam draagt te Monthelie. Zijn zoon Hypolite volgt hem op en begint met de aankoop van eigen wijngaarden in Volnay. Hij is er van overtuigd dat het bezit van de eigen wijngaard, de essentie is voor kwaliteit, dus ernstig.

Zijn zoon Albert Bichot I geeft op het einde van de 19e eeuw een nieuwe ontwikkeling en uitstraling aan het familiaal bedrijf. Hij vestigt zich definitief in het centrum van Beaune in 1912.

Albert Bichot II, °1900, is één der pioniers van de overzeese handel : Noord-Amerika, Azië, Oceanië. Onvermoeibaar reiziger laat hij zijn wijnen, reeds bekend om hun kwaliteit, proeven aan liefhebbers overal ter wereld. In de tweede helft van de 20e eeuw nemen zijn 4 zonen, Albert, Bernard, Bénigne en Jean-Marc, erfgenamen van de familiale kennis en knowhow, het bedrijf over.

De stijl van het huis wordt steeds maar verfijnder en verleidelijker : getuige de aanwezigheid van deze wijnen op de beste tafels ter wereld.

Het verwerven van eigen wijngaarden blijft de eerste doelstelling. Vier domeinen, die samen 100 Ha vormen, voornamelijk gelegen in de Premier en in de Grand Cru van Chablis, Côtes de Beaune en Côtes de Nuits. Een wijndomein wordt beheerd als een aparte entiteit, met eigen wijnbouw en vinificatie technieken, eigen keldermeester, eigen kelders en verouderingsmethoden, eigen bottelarijen. Hierdoor zijn de wijnen van Albert Bichot gekenmerkt door hun eigen stijl : eerbied voor terroir en vrucht.

Sinds 1996 bestuurt Alberic Bichot het huis en zet de familiale en onafhankelijke traditie voort : streven naar eigenheid en perfectie. Dezelfde filosofie en doelstellingen worden opgelegd aan de partners wijnbouwers.

2009 was een perfect jaar : koel voorjaar met warme dagen in de lente, voldoende regen in de zomer en zeer goede bezonning in september.

La Moutonne ligt midden een amphitheater. De steile hellingen (40 %) zuid-zuidoost gericht beschermen het perceel tegen de noorderwind. Bijzondere zorg wordt besteed aan de bescherming tegen vorst op de meest duurzame en ecologische wijze, namelijk door verwarmde elektrische draden als bescherming tegen vorst. Zoals op gans het Domaine Long Depaquit, wordt ook hier la culture raisonnée toegepast.

Volledig hand geplukt duurt de oogst slechts twee dagen. Deze korte duur verantwoordt zich door de beperkte oppervlakte, 2,35 ha, de beheerste rendementen, 35 hl/ha, de wil om te oogsten wanneer alle parameters optimaal zijn : rijpheid van de suikers, 13 natuurlijke graden evenwicht der zuren en aromatisch karakter van de druiven. Na de pluk worden de druiven zeer snel naar de kelder gebracht teneinde alle voortijdige oxydatie te vermijden. De druiven worden met veel zorg zeer langzaam geperst in een pneumatische pers om elke grassig groene composante of oxydatie van het sap te vermijden. Gedurende de vinificatie is onze stelling : de neutraliteit, niet toelaten dat zich enige verkeerde invloed of element zich zou ontwikkelen of toegevoegd worden die schadelijk zou zijn voor de zuivere expressie van deze zo bijzondere terroir. Er wordt een zeer strenge débourbage toegepast gedurende 18 tot 24 uren die er voor zorgt dat na de soutirage (het uitlekken) een zeer klaar sap bekomen wordt, vrij van ongewenste bestanddelen. De gisting gebeurt op natuurlijke wijze onder gereguleerde temperatuur om de initiele aroma’s van de druif te behouden. 25 % wordt afgescheiden om in eiken vaten van verschillende ouderdom, tot 5 soorten, om dan met de wijn in tanks gevinifieerd, geassembleerd te worden. De wijn in de houten vaten wordt gebâtonneerd (geroerd) zodra de alcoholische gisting, ongeveer 15 dagen na de oogst, gebeurd is en tot het begin van de malolactische gisting. Aldus in suspensie gebracht gaan de dode gisten zich ontbinden en bijdragen tot het evenwicht van de toekomstige wijn. Vaten en tanks worden gereassembleerd om de finale cuvée te vormen. De verdere élevage voltrekt zich op de fijne moer in inox kuipen gedurende 6 maanden tot de botteling.

Techische fiche:

Land Frankrijk
Streek Bourgogne
Appelatie AOC Chablis
Producent Albert Bichot
Jaargang 2009
Druiven Chardonnay (100%)
Houtrijping 25 % van de oogst wordt afgescheiden om gevinifieerd te worden in eiken vaten, eerste of tweede jaar. Tank en vaten worden geassembleerd in inox tanks gedurende 6 maanden tot de botteling
Alcohol Gehalte 13.0 %
Restsuiker 2g/l
Kurktype Natuur Kurk
Smaak Droog en Vol (Wit)
Inhoud 0.750l
Kleur Goudgeel met groenachtige, zeer heldere weerspiegelingen. Prachtige heldere kleur.
Neus Vlezig fruit, perziken, brugnon, met toetsen van citrus en bloemen, violetjes, jasmijn,
In de mond Breed en weelderig, zeer getypeerd, mineraal door de mergelhoudende bodem van deze micro terroir, fijne frisheid, fraîcheur, goed versmolten houtrijping
Afdronk Uizonderlijk fijn, persistent en lang
Bewaarpotentieel Bij voorkeur lang in de kelder laten rusten om zijn toppunt te bereiken, Uitzonderlijk lange houdbaarheid,
Serveertemperatuur 10 - 12 ° C
Food Bij nobele vissoorten en schaaldieren, zowel gebraden als in roomsaus. Na meedere jaren kelde, zelfs bij poularde à la crème.
Ingrediënten/Allergenen Bevat Sulfiet