Louis heet u Welkom!

  • Alles gratis geleverd - Vanaf de eerste fles !
  • 6 Flessen kopen = 10% Korting !
  • 3 Flessen kopen = 5% Korting !

Gevrey-Chambertin 'Les Murots', Domaine du Clos Frantin - 375ml

Schrijf de eerste beoordeling van dit product

Beschikbaarheid: Niet in voorraad

€ 20,35

Gevrey-Chambertin 'Les Murots', Domaine du Clos Frantin - 375ml

Product Details

Producent : Albert Bichot : een zes eeuwen oude dynastie.

De vroegste sporen van de familie Bichot dateren van 1214. Vanaf 1350 wortelt ze zich in bourgogne in haar leengoed Chateauneuf en Auxois. Dit is het begin van de dynastie die behoorde tot de adel en de locale elite. Het familiewapen en haar symbool, de hinde, zijn sindsdien ongewijzigd.

In 1831 sticht Bernard Bichot een handelshuis dat zijn naam draagt te Monthelie. Zijn zoon Hypolite volgt hem op en begint met de aankoop van eigen wijngaarden in Volnay. Hij is er van overtuigd dat het bezit van de eigen wijngaard, de essentie is voor kwaliteit, dus ernstig.

Zijn zoon Albert Bichot I geeft op het einde van de 19e eeuw een nieuwe ontwikkeling en uitstraling aan het familiaal bedrijf. Hij vestigt zich definitief in het centrum van Beaune in 1912.

Albert Bichot II, °1900, is één der pioniers van de overzeese handel : Noord-Amerika, Azië, Oceanië. Onvermoeibaar reiziger laat hij zijn wijnen, reeds bekend om hun kwaliteit, proeven aan liefhebbers overal ter wereld. In de tweede helft van de 20e eeuw nemen zijn 4 zonen, Albert, Bernard, Bénigne en Jean-Marc, erfgenamen van de familiale kennis en knowhow, het bedrijf over.

De stijl van het huis wordt steeds maar verfijnder en verleidelijker : getuige de aanwezigheid van deze wijnen op de beste tafels ter wereld.

Het verwerven van eigen wijngaarden blijft de eerste doelstelling. Vier domeinen, die samen 100 Ha vormen, voornamelijk gelegen in de Premier en in de Grand Cru van Chablis, Côtes de Beaune en Côtes de Nuits. Een wijndomein wordt beheerd als een aparte entiteit, met eigen wijnbouw en vinificatie technieken, eigen keldermeester, eigen kelders en verouderingsmethoden, eigen bottelarijen. Hierdoor zijn de wijnen van Albert Bichot gekenmerkt door hun eigen stijl : eerbied voor terroir en vrucht.

Sinds 1996 bestuurt Alberic Bichot het huis en zet de familiale en onafhankelijke traditie voort : streven naar eigenheid en perfectie. Dezelfde filosofie en doelstellingen worden opgelegd aan de partners wijnbouwers.

Bodem : Basis sterk kalkhoudende klei, doch zeer bijzonder aan deze appelatie komen sterk verweerde gesteenten boven afkomstig van de oude vulkanische resten van de Combe de Lascaux (primair) met als gevolg dat de bodem een natuurlijke drainerende eigenschap heeft en dat de weerkaatsing van het zonlicht op deze gesteenten in grote mate het rijpingsproces ten goede komt. Deze lichte bodem geeft aan de wijnen van Gevrey-Chambertin een breed pallet van fijne rode vruchten met minerale toetsen en de soepelheid die kenmerkend is voor deze terroir.

In de wijngaard : Aanplanting : 10.000 stokken /ha - Snoeien : Guyot simple. Deze dichte aanplanting is een onderdeel van het streven naar kwaliteit. Zij favoriseert de concurrentie tussen de stokken, beperkt het rendement per stok en waarborgt een grotere aromatische concentratie per tros. Albert Bichot hecht bijzonder belang aan de eenheid van het terroir, de grond wordt mechanisch bewerkt met organische bemesting. Het werk in de wijngaard gebeurt manueel, ontbladeren, selectie van de botten die de natuurlijke verdedigingsorganismen van de plant bevorderen.

De druiven worden met de hand geplukt in “vendengeur”kisten (met gaten) van 25 kg en zo snel mogelijk naar de kelder van het domein gebracht ten einde de integriteit van deze zeer delicate druif te behouden. De druiven lopen over een vibrerende sorteerband om de groene en gekwetste druiven te verwijderen. De trossen worden ontrost om te voorkomen dat de trossen zelf een te bittere smaak afgeven. De eerste maceratiegisting duurt 20 tot 28 dagen in konische thermogereguleerde kuipen die toelaat de gistingstemperatuur te beheersen en die de extractie van de aroma’s en de kleur bewerkstelligen. Een zachte en selectieve persing zorgt voor de elegantie en de adel van deze wijnen. Rijping in houten vaten brengt meer geuren bij. Een gecontroleerde oxygenatie, dankzij de porositeit van het hout, zorgt voor een goede rijping van de wijn. Gedurende meer dan 1 jaar rijpt de wijn in de kelder van het domein, in eiken vaten, 20 tot 35 % nieuw en de rest 2de en 3de gebruik, afkomstig van verschillende origines, Tronçais, Allier en Vosges. De specifieke opwarming, toastage, van de vaten en hun ouderdom dragen bij tot de aromatische complexiteit van deze grote wijn.

Techische fiche:

Land Frankrijk
Streek Bourgogne
Appelatie AOC Gevrey-Chambertin
Producent Albert Bichot
Jaargang 2013
Druiven Pinot Noir (100%)
Houtrijping 100 % op eiken vaten
Alcohol Gehalte 13.0%
Restsuiker 2g/l
Smaak Krachtig (Rood)
Inhoud 0.375l
Kurktype Natuur Kurk
Kleur prachtig robijnrood, helder met framboos tinten.
Neus Aroma van rood en zwart rijp fruit, bramen en boskruiden. Met de jaren voegen zich daar eerder animale toetsen, pelsgeuren, musc aan toe.
In de mond volmondig, voluptueus en smeuïg met een perfect evenwicht tussen de sterke structuur en de fijne taninen.
Afdronk zeer lang en persistent, waarbij men de vrucht van in de neus terugvindt.
Bewaarpotentieel 5 tot 6 jaar.
Serveertemperatuur 17°C
Food geniet van Gevrey-Chambertin 'Les Murots' met rood vlees, klein wild, haas, eend en zelfs kalfslever. Ook met zachte kazen.
Ingrediënten/Allergenen Bevat Sulfiet