Louis heet u Welkom!

  • Alles gratis geleverd - Vanaf de eerste fles !
  • 6 Flessen kopen = 10% Korting !
  • 3 Flessen kopen = 5% Korting !

Hospices de Beaune, Savigny-les-Beaune 1er Cru, Cuvée Arthur Girard 2003, 3000ml

Schrijf de eerste beoordeling van dit product

Beschikbaarheid: Niet in voorraad

€ 250,00

Hospices de Beaune, Savigny-les-Beaune 1er Cru, Cuvée Arthur Girard 2003, 3000ml

Product Details

Iedere wijnliefhebber kent wel het emblematisch dak van Les Hospices de Beaune, of heeft het bezocht. Het Hôtel Dieu of godshuis werd gesticht in 1443 door de Kanselier van Bourgogne, Nicolas Rolin en zijn vrouw, Gigonne de Salin. In die tijd maakten onze contreien deel uit van het Bourgondische rijk en er bestonden reeds zeer nauwe commerciële en culturele banden tussen Beaune en Brugge (Sint Janshospitaal). Het Hospices de Beaune imponeert door zijn imposante bouwstijl, binnenkoer maar ook zijn kunstschatten en zijn wijngaarden. Milde donateurs schonken hun wijngaarden aan het Hospice om met de opbrengst te voorzien in de ziekenzorg en het onderhoud. De eerste schenking dateert van 1459 door Jean Pamplays. Later schonken ook de stichters hun wijngaarden aan het domein. Sinds 1859 worden de wijnen verkocht per opbod voor het goede doel : zolang de kaars brandt kan geboden worden en deze vindt plaats op de 3de zondag van november. De totale oppervlakte van de wijngaarden is 60 ha waarvan 50 ha Pinot Noir en 10 ha Chardonnay.

De exploitatie van het domein wordt toevertrouwd aan wijnboeren die onder contract staan en gecontroleerd worden door de rentmeester, Roland Masse die de directieven geeft. Het merendeel der wijngaarden bestaat uit Premier Cru en Grand Cru en ligt rond Beaune. Een paar wijngaarden liggen in de Côtes de Nuits Grand Cru, Mazis-Chambertin, Clos de la Roche en Echezeaux. Een ligt in de Maconnais, Pouilly Fuissé.

Culture Raisonnée : Hospices de Beaune gebruikt geen herbiciden. Er wordt geploegd, zowel in de winter als in de zomer. Om het complexe microbiologisch leven in de grond te behouden, wordt het spuiten van chemische producten zoveel mogelijk vermeden. Men past zoveel mogelijk de “confusion sexuelle” toe om de wormen in de trossen te bestrijden. Dat bestaat erin om verdelers met vrouwelijke pheronomen op te hangen in de wijngaarden. Deze hormonen voorkomen de bevruchting der vlinders en het leggen van eieren in de trossen. Om botrytis te voorkomen worden de overtollige blaren regelmatig verwijderd ten einde meer lucht, licht en zon aan de druiven te geven. Om de bodemerosie te voorkomen, worden de oude terrassen en oudere scheidingsmuren hersteld, tevens om grondverschuivingen tegen te gaan. Ook het gras rond de percelen wordt behouden. Kwantiteit komt niet overeen met productiviteit. Om de typiciteit van de Climats maximaal te extraheren, beoogt men een rendement van 30 hl per hectare.

De oogst – les Vendanges : De Rentmeester bepaalt wanneer de verschillende percelen geoogst worden volgens de maturiteit van de percelen. Bij regenweer wordt niet geoogst. Het oogsten gebeurt volledig manueel met reeds een eerste triage in de wijngaard. De druiven worden in druipkisten naar de cuverie gebracht zodat het sap al kan uitlopen. Bij de aankomst in de cuverie worden de druiven nogmaals manueel door een ploeg van 25 man op speciale druiptafels gesorteerd en elke korrel die niet gezond is wordt verwijderd om oxydatie of microfermentaties te vermijden.

Vinificatie : Deze gebeurt onder de controle van de Rentmeester/Régisseur, steeds voor ogen houdend :Het eerbiedigen van de typiciteit van de wijngaard, het scheppen van een harmonie tussen de verschillende cuvées, het onttrossen van de druiven is afhankelijk van het jaar en van de staat der druiven. De trossen mogen de tannines van de druif niet beïnvloeden. Als de druif zelf voldoende tannines bevat, wordt er onttrost, zoniet worden de trossen op hun geheel gevinifieerd. Daarvoor bestaat bij het domein geen vaste regel. De maceratie van de verschillende cuvées rode wijnen gebeurt in thermogereguleerde inox kuipen en duurt 6 tot 10 dagen. Dit laat de uitwisseling van de tannines en de kleurstoffen in de druif tijdens het gisten van de most toe en vervolgens worden de druiven geperst met pneumatische persen.

De vaten : De wijnen van Hospices de Beaune worden opgeslagen in tonnen, les pièces, van 228 liter van nieuwe Franse eik. Op 15 januari van het jaar volgend op de verkoop, 3de zondag van november, verlaten de vaten de kelders van les Hospices de Beaune en gaan naar de kelders van de négociants uit Beaune die erkend zijn om de wijn te verouderen. De etiketten worden geleverd door les Hospices de Beaune.

Bodem : Sterk kalkhoudende kleigrond met als ondergrond harde kalkbodem. Hoogte ongeveer 250m, zachte hellingen, zuid-zuidoost georiënteerd.

Klimaat : Dit was een uitzonderlijk jaar : voorjaar droog en zonnig, hete droge zomer, te weinig regen zodat de opbrengst ver onder het gemiddelde lag. Zeer vroege oogst (begin september)

Techische fiche:

Land Frankrijk
Streek Bourgogne
Appelatie AOC Savigny-les-Beaune
Producent Hospices de Beaune
Jaargang 2003
Druiven Pinot Noir (100%)
Houtrijping 100% nieuwe eik
Alcohol Gehalte 13.5%
Restsuiker 2g/l
Smaak Krachtig (Rood)
Inhoud 3.000l
Kurktype Natuur Kurk
Kleur Donker rood met granaat tinten.
Neus Fruitige en uitnodigende aroma's van rood en zwart fruit die evolueren naar een zekere kruidigheid.
In de mond Veel materie, veel fruit, prachtige vrucht, versmolten taninen van hout, enige animale toetsen.
Afdronk Rijk en lang, heerlijk versmolten, rond en soepel.
Bewaarpotentieel 3 tot 20 jaar in jeroboam zodat de complexiteit van het animale en kruidige tot zijn recht komt.
Serveertemperatuur 16°C
Food Fijn gebraad, haarwild, ree, lamsvlees, duif, zachte kazen uit Bourgogne.