Louis heet u Welkom!

  • Alles gratis geleverd - Vanaf de eerste fles !
  • 6 Flessen kopen = 10% Korting !
  • 3 Flessen kopen = 5% Korting !

Lanzerac Le Général

Product Details

Lanzerac is een grote naam in de Zuid-Afrikaanse (wijn)geschiedenis. Het begon allemaal meer dan 300 jaar geleden toen toenmalig Goeverneur van de Kaap, Simon van der Stel (naar wie Stellenbosch) genoemd is, een domein in de Jonkershoek vallei schonk aan een zekere Isaac Schrijver. Hij begon onmiddellijk met het planten van wijngaarden. In het begin van de twintigste eeuw werd het domein gekocht door Mevrouw English, die het de huidige naam “Lanzerac” gaf. Onder haar leiding werden de eerste wijnen onder eigen naam op de markt gebracht. Na haar dood in 1929 kocht Johannes Tribbelhorn het domein. Hij was een lid van de “Cape Quality Wine Growers Association” en tegen 1936 had hij de modernste kelder van de Kaap. In 1958 kochten de gebroeders Rawdon Lanzerac. Ze vormden het om tot een luxe hotel dat tot in de jaren 1980 bezocht werd door de rijken der aarde, o.a. Bobby Kennedy verbleef er. De merknaam Lanzerac werd echter verkocht aan de “Stellenbosche BoereWijnmakerij” (voorloper van het huidige Distell), die eveneens het bestuur van de wijngaarden overnam. In 1961 bracht SBW de eerste commerciële Pinotage op de markt en in 1969 was er de introductie van Lanzerac Pinotage Rosé.

In de jaren ’80 raakte Lanzerac in verval tot het in 1991 gekocht werd door Christo Wiese. Hij gaf het domein zijn vroegere glorie terug en verkreeg in 2002 eveneens de merknaam voor de wijnen. Een compleet nieuwe kelder met de modernste technologie heeft ondertussen ook de wijnen hun vroegere glorie teruggeven.

Le Général is de icoon wijn van Lanzerac. Na de eerste wereldoorlog veranderde Mevrouw English de naam van het domein in Lanzerac, ter ere van de beroemde Franse Generaal Charles Mangin. Generaal Lanzerac werd beroemd voor zijn agressieve houding en zijn doortastendheid gedurende de slag van Aisne-Marne in 1918. De naam Le Général verwijst naar dit historisch personage.

De druiven voor deze wijn komen van speciaal geselecteerde wijngaarden. Ze zijn gelegen op een hoogte variërend van 350m tot 450m en de oriëntatie is westwaards. De grond bestaat voornamelijk uit verweerd graniet met rode klei. Er staan 3500 stokken per ha en de gemiddelde opbrengst bedraagt 6.6 ton/ha. De ouderdom van de stokken is 17 jaar.

Lanzerac heeft 4.32ha wijngaarden beplant met Cabernet Sauvignon. De wijngaard zijn gelegen op een hoogte variërend van 160m tot 336m en de oriëntatie is zuidelijk. De grond bestaat voornamelijk uit leisteen met rode klei. Er staan gemiddeld 2775 stokken per ha en de gemiddelde opbrengst bedraagt 8 ton/ha. De ouderdom van de stokken varieert van 10 tot 15 jaar.

De verschillende componenten van de assemblage worden apart gevinifieerd. De druiven worden met de hand geoogst, wat voor een eerste selectie zorgt omdat enkel de goede druiven geplukt worden. Na een eerste persing worden de druiven gekoeld tot 15°C en rusten ze gedurende 24 uur vooraleer de gisting in gang gezet wordt. Tijdens de eerste gisting worden de druiven en schillen om de zes uur omgeroerd. Na gisting wordt het sap van de schillen gescheiden en worden de schillen zachtjes geperst. De melkzuurgisting gebeurt in eiken vaten. Daarna wordt de wijn geassembleerd en rijpt nog 18 maanden in kleine Franse eiken vaten.

Techische fiche:

Land Zuid-Afrika
Streek Stellenbosch
Appelatie WO Stellenbosch
Producent Lanzerac
Jaargang 2012
Druiven Cabernet Sauvignon (50%), Pinotage (20%), Shiraz (20%), Malbec (10%)
Houtrijping 18 maanden in kleine nieuwe Franse eiken vaten.
Alcohol Gehalte 14.5%
Restsuiker 4g/l
Smaak Vol en Robuust (Rood)
Inhoud 0.750l
Kurktype Natuur Kurk
Kleur Diep donkerrood.
Neus Complexe aroma's van rood en zwart fruit met toetsen van chocolade.
In de mond Volle robuuste rode wijn, zeer complex doch elegant. Een amalgaam aan smaken van rood en zwart fruit, cacao met evenwichtig versmolten tannines.
Afdronk Volle harmonieuze afdronk.
Bewaarpotentieel 8 tot 12 jaar
Serveertemperatuur 16-18°C
Food Een grote wijn voor speciale gelegenheden. Serveer bij krachtige wildgerechten zoals haas of springbok.
Ingrediënten/Allergenen Bevat Sulfiet