Louis heet u Welkom!

  • Alles gratis geleverd - Vanaf de eerste fles !
  • 6 Flessen kopen = 10% Korting !
  • 3 Flessen kopen = 5% Korting !

Madiba Cinsaut/Pinotage

Product Details

Bovlei, gelegen te Wellington, aan de voet van de majestueuze Hawekwa bergketen, is de tweede oudste coöperatieve wijnmakerij van Zuid-Afrika.

De naam verklaart een groot stuk van het succes want het staat vast dat het geheim van goede wijn in de grond zit. En daar maakt de vallei het verschil. Inderdaad, Bovlei kelder of Boven Vallei kelder zoals vroeger genoemd, weet perfect hoe de wijnliefhebbers te verwennen met het fruit uit de vallei. Sinds het ontstaan van de kelder in 1907, heeft Bovlei meermaals de glorie van de streek geproduceerd, een streek die meer en meer bekend staat omwille van zijn terroir, ten bewijze, de nominatie als Top Terroir Streek in 2010.

Bovlei heeft 32 leden en produceert jaarlijks ongeveer 8000 ton druiven. In haar bestaan van meer dan 104 jaar, heeft Bovlei niet meer dan 8 voorzitters gehad. Veel van de oorspronkelijke leden zijn nu nog vertegenwoordigd door hun nakomelingen. Het familiale aspect speelt een grote rol. Ook dit weerspiegelt zich in de kwaliteit van de wijnen. In tegenstelling tot vele coöperatieve kelders, leveren de leden bij Bovlei hun druiven aan. De keldermeester kent zijn leden en weet van welke percelen de beste druiven komen. Dit laat een grondige selectie toe om de beste druiven te gebruiken voor de eigen wijnen.

Madiba is een van de merken van Bovlei. Madiba is Xhosa voor Sterke Man. Het is de bijnaam van voormalig president en Nobelprijs winnaar Nelson Mandela.

De bodem waarop de Cinsaut staat bestaat hoofdzakelijk uit verweerd graniet vermengd met zand en klei. Pinotage staat op verweerd geel graniet met veel klei waardoor het water in de bodem blijft. De oriëntatie van de Cinsaut wijngaarden is voornamelijk westwaarts (warm), die van de pinotage wijngaarden voornamelijk zuid (frisser).

2011 was een koele droge winter met minder wind dan gewoonlijk wat minder schade heeft veroorzaakt in de wijngaarden. Januari 2012 was uitzonderlijk warm en in februari was het koeler wat tot een trage rijping van de druiven leidde en voor goede kleur en smaakeigenschappen heeft gezorgd.

Beide componenten worden apart gevinifieerd. De druiven worden bij optimale rijpheid geoogst. Na ontrossen gaan de druiven in gesloten gistingskuipen. Een deel van het sap wordt afgelaten om een betere concentratie te bekomen. Het overgebleven sap, samen met de schillen, gist op een temperatuur tussen 25 en 28°C, gedurende ongeveer 7. Het sap wordt gescheiden van de schillen en deze laatste worden zachtjes geperst. Alle sap wordt samengebracht en gist verder in gesloten tanks. Na de appelmelkzuurgisting rust de wijn nog drie maanden in tanks. Daarna wordt de assemblage gemaakt en na stabilisatie wordt hij op fles getrokken.

Techische fiche:

Land Zuid-Afrika
Streek Wellington
Appelatie WO Wellington
Producent Bovlei
Jaargang 2012
Druiven Cinsaut (52%), Pinotage (48%)
Houtrijping geen
Alcohol Gehalte 13.0%
Restsuiker 3-4 g/l
Smaak Rond en Soepel (Rood)
Inhoud 0.750l
Kurktype Schroefdop
Kleur Diep robijnrood
Neus Kruidige neus met tellurische toetsen.
In de mond Soepele rode wijn elegant en evenwichtig. Aanzet van rood fruit gevolgd door een zekere kruidigheid.
Afdronk Lange en kruidige afdronk
Bewaarpotentieel 2 tot 4 jaar
Serveertemperatuur 16-18°C. In de zomer zelfs lichtjes gekoeld serveren.
Food Ideaal bij pasta's, vleesbereidingen en barbecue.
Ingrediënten/Allergenen Bevat Sulfiet