Louis heet u Welkom!

  • Alles gratis geleverd - Vanaf de eerste fles !
  • 6 Flessen kopen = 10% Korting !
  • 3 Flessen kopen = 5% Korting !

Meursault, Bichot

Product Details

Producent : Albert Bichot : een zes eeuwen oude dynastie.

De vroegste sporen van de familie Bichot dateren van 1214. Vanaf 1350 wortelt ze zich in bourgogne in haar leengoed Chateauneuf en Auxois. Dit is het begin van de dynastie die behoorde tot de adel en de locale elite. Het familiewapen en haar symbool, de hinde, zijn sindsdien ongewijzigd.

In 1831 sticht Bernard Bichot een handelshuis dat zijn naam draagt te Monthelie. Zijn zoon Hypolite volgt hem op en begint met de aankoop van eigen wijngaarden in Volnay. Hij is er van overtuigd dat het bezit van de eigen wijngaard, de essentie is voor kwaliteit, dus ernstig.

Zijn zoon Albert Bichot I geeft op het einde van de 19e eeuw een nieuwe ontwikkeling en uitstraling aan het familiaal bedrijf. Hij vestigt zich definitief in het centrum van Beaune in 1912.

Albert Bichot II, °1900, is één der pioniers van de overzeese handel : Noord-Amerika, Azië, Oceanië. Onvermoeibaar reiziger laat hij zijn wijnen, reeds bekend om hun kwaliteit, proeven aan liefhebbers overal ter wereld. In de tweede helft van de 20e eeuw nemen zijn 4 zonen, Albert, Bernard, Bénigne en Jean-Marc, erfgenamen van de familiale kennis en knowhow, het bedrijf over.

De stijl van het huis wordt steeds maar verfijnder en verleidelijker : getuige de aanwezigheid van deze wijnen op de beste tafels ter wereld.

Het verwerven van eigen wijngaarden blijft de eerste doelstelling. Vier domeinen, die samen 100 Ha vormen, voornamelijk gelegen in de Premier en in de Grand Cru van Chablis, Côtes de Beaune en Côtes de Nuits. Een wijndomein wordt beheerd als een aparte entiteit, met eigen wijnbouw en vinificatie technieken, eigen keldermeester, eigen kelders en verouderingsmethoden, eigen bottelarijen. Hierdoor zijn de wijnen van Albert Bichot gekenmerkt door hun eigen stijl : eerbied voor terroir en vrucht.

Sinds 1996 bestuurt Alberic Bichot het huis en zet de familiale en onafhankelijke traditie voort : streven naar eigenheid en perfectie. Dezelfde filosofie en doelstellingen worden opgelegd aan de partners wijnbouwers.

Bodem : Kleiachtige kalkbodem met witte mergel. Orientatie oost-zuidoost.

Klimaat : Een heel voorjaar met voldoende zon in maart, droge lente, vochtige periode tot half juli. Nadien zeer veel zon tot aan de oogst. Warme dagen en koele nachten.

In de wijngaard : Aanplanting : 10.000 stokken /ha - Snoeien : Guyot simple. Deze dichte aanplanting is een onderdeel van het streven naar kwaliteit. Zij favoriseert de concurrentie tussen de stokken, beperkt het rendement per stok en waarborgt een grotere aromatische concentratie per tros. Albert Bichot hecht bijzonder belang aan de eenheid van het terroir, de grond wordt mechanisch bewerkt met organische bemesting. Het werk in de wijngaard gebeurt manueel, ontbladeren, selectie van de botten die de natuurlijke verdedigingsorganismen van de plant bevorderen.

Met de hand geplukt in kisten van 25 kg, worden de druiven zeer snel naar de kelder gebracht om de integriteit van deze delicate vrucht te beschermen. De druiven worden op triltafels manueel getrieerd. Zachte en progressieve persing van de trossen door middel van pneumatisch persen, selectie van de geperste sappen, statische débourbage ( verwijdering van de grove bestanddelen) maken het mogelijk om de potentiele rijkdom van de druif en zijn terroir zo zuiver te houden. De most komt in eiken vaten, 35 % nieuw, de rest overjaarse eik van verschillende origines, Tronçais, Allier, Vosges. De verwarming van de duigen, dit is de toastage, en de ouderdom ervan bevorderen de aromatische complexiteit van deze gepriviligieerde terroir. De alcoholische gisting wordt bekomen door eigen gisten en duurt zeer lang, van 3 weken tot 2 maanden. Deze lange duur geeft een grote aromatische complexiteit aan de wijn zoals trouwens de aromatische elevage op de fijne moeren. Op het domein wordt de wijn op traditionele wijze verouderd gedurende 12 tot 15 maanden op eik. Gedurende die tijd wint hij aan structuur en complexiteit dankzij de batonnage, het roeren van de moer, appelmelkzuurgisting en de inbreng van het vat, uitwisseling van olfactieve elementen en oxydo-reductie.

Techische fiche:

Land Frankrijk
Streek Bourgogne
Appelatie AOC Meursault
Producent Albert Bichot
Jaargang 2017
Druiven Chardonnay (100%)
Houtrijping 100 % op eiken vaten
Alcohol Gehalte 13.0%
Restsuiker 2g/l
Kurktype Natuur Kurk
Smaak Droog en Vol (Wit)
Inhoud 0.750l
Kleur Stroo geel, helder en schitterend
Neus Een discrete toets van tarwe in de bloesem, gegrild brood en lichte houtrijping, elegante florale geuren met licht fruitige aroma's van peer en pruim.
In de mond Krachtig in de aanzet, zeer evenwichtig, volmondig ontwikkelt deze wijn smaken van fijn gebak, briochen.
Afdronk Zeer lang, persistent en aromatisch.
Bewaarpotentieel Tot 5 jaar en meer, maar kan ook jong gedronken worden.
Serveertemperatuur 12 - 14 ° C
Food Ideaal bij fijne vissoorten, schelpdieren, wit vlees : sole meunière, poularde à la crème, zelfs foie gras en perdrix aux girolles.
Ingrediënten/Allergenen Bevat Sulfiet