Louis heet u Welkom!

  • Alles gratis geleverd - Vanaf de eerste fles !
  • 12 Flessen kopen = 10% Korting !
  • 6 Flessen kopen = 5% Korting !
  • 3 Flessen kopen = 2% Korting !

Morgon "Les Charmes" AOC - 1500ml

Schrijf de eerste beoordeling van dit product

Beschikbaarheid: Niet in voorraad

€ 27,37

Morgon "Les Charmes" AOC - 1500ml

Product Details

Marc Jambon, viticulteur à F-69420 Lantignié.

Sinds 7 generaties is de familie Jambon wijnboer op het familiaal domein te Lantignié, het hart van de Beaujolais en palend aan Beaujeu. Marc Jambon studeerde oenologie in Macon en Beaune. Hij zet de familiale traditie voort, produceert wijn op ambachtelijke en authentieke wijze maar met de inbreng van zijn opleiding als oenoloog. Het is een harde werker die dag en nacht met zijn wijn bezig is : een perfectionist. Dat proeft men in het glas !

Het domein beslaat 11 ha, gelegen in de appelaties Beaujolais Villages, Morgon, Climat Les Charmes, Chiroubles en Beaujolais Blanc. De oudste stokken van de Beaujolais villages zijn 65 jaar.

Marc bereidt zijn wijn op traditionele wijze, dus geen thermovinificatie – de recentste ontwikkeling om de Beaujolais weer aantrekkelijk te maken, doch de regelrechte doodsteek ervan. Men warmt het sap op tot 76°C, zodat alle gisten dood zijn. Men verkrijgt een geweldige kleurextractie, de wijn is donker rood, mist helderheid en is opaque – ondoorzichtig. Men laat het sap afkoelen tot +/- 35°C en men voegt artificiële gisten bij die kunstmatige smaken afgeven, vb. zwarte chocolade, banaan, mango. Om die gisten die niet afsterven te verwijderen voegt men er bacteriën bij. Nadien gaat men alles zeer fijn uitfilteren en men bekomt een “wijn” met kunstmatige smaak en kleur die na 2 glazen niet meer te drinken is. De wijn bewaart niet.

Echte Beaujolais Villages is helder, zeer fruitig, geestig, gouleyant, loopt goed binnen, veroorzaakt geen ongemakken (hoofdpijn) en versterkt het hart en de geest. De medische eigenschappen zijn klinisch bewezen : het houdt de bloedvaten schoon en zuiver, voorkomt verstopping der aderen en derhalve hartaandoeningen. De bewijzen liggen voor ! Het vel van de druif bevat veel reservatrol die het risico op hart en vaatziekten vermindert en de piste opent in de strijd tegen kanker.

Bodem : Het Climat “les Charmes” geniet van een bijzondere bodem en bestaat uit sterk verweerde leisteen en gesteenten afkomstig van zeer oude vulkaan uitbarstingen.

In de wijngaard : Marc Jambon werkt op de traditionele ambachtelijke manier en streeft de authenticiteit na, in feite is dit een bio-dynamische manier : haal de ploeg weer boven ! laat de grond zijn werk doen, geef lucht, licht en leven : daar begint het mee. De individuele stokken worden met de hand gesnoeid volgens het guyot beginsel. Dichtheid : 6.000 tot 10.000 stokken per ha teneinde de stokken te verplichten in de diepte te gaan en alzo meer concentratie te bekomen, afhankelijk van de bodem, de ligging en het climat.

Het oogsten geschiedt manueel met een eerste triage in de wijngaard. In de kelder volgt een tweede triage met de hand. Vinificatie à la Beaujolaise : de trossen gaan in hun geheel in de gistingskuipen. Gisting : semi carbonique gedurende 8 tot 12 dagen in kuipen waarbij het sap opgepompt wordt en terug over de gistende druiven gesproeid wordt. Na deze gisting gaat de wijn in tanks waar hij zijn appelmelkzuurgisting doormaakt. De bewaarwijnen worden gebotteld rond Pasen.

Techische fiche:

Land Frankrijk
Streek Beaujolais
Appelatie AOC Morgon
Producent Marc Jambon
Jaargang 2017
Druiven Gamay (100%)
Houtrijping Geen Houtrijping
Alcohol Gehalte 12.5%
Restsuiker 2 g/l
Smaak Rond en Soepel (Rood)
Inhoud 1.500l
Kurktype Natuur Kurk
Kleur Vol, naar purper gaande rode kleur met robijnachtige shcitteringen, helder en briljant.
Neus Intense aanzet van rood fruit, zelfs een toontje kers na opschudden, bramen en onderbos in de herfst.
In de mond Complexe persistentie van de vrucht, rond en soepel, toetsen van bramen, zwarte bessen en onderbos, vlezig, veel corps.
Afdronk Volmondig, lang, bevestigt neus en smaak, krachtig : een grote Bourgogne.
Bewaarpotentieel Nu perfect op dronk ; le Morgon morgonne, ontwikkelt een zeer eigen en specifiek smaakpatroon met de jaren, zelfs licht animale toetsen, kan nog enkele jaren rijpen op de fles.
Serveertemperatuur 14 - 15 ° C
Food Uitstekend bij gebraad, grillades, wild, vooral haarwild als haas, everzwijn, ree, hert. Kazen met geprononceerde smaken, Epoisses, Maroilles, Livarot, zeer belegen Gouda, Vacherin.
Ingrediënten/Allergenen Bevat Sulfiet