Louis heet u Welkom!

  • Alles gratis geleverd - Vanaf de eerste fles !
  • 6 Flessen kopen = 10% Korting !
  • 3 Flessen kopen = 5% Korting !

Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes

Schrijf de eerste beoordeling van dit product

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 14,18
Onze service? Gratis levering,
vanaf de eerste fles!

Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes

Product Details

Producent : Albert Bichot : een zes eeuwen oude dynastie.

De vroegste sporen van de familie Bichot dateren van 1214. Vanaf 1350 wortelt ze zich in bourgogne in haar leengoed Chateauneuf en Auxois. Dit is het begin van de dynastie die behoorde tot de adel en de locale elite. Het familiewapen en haar symbool, de hinde, zijn sindsdien ongewijzigd.

In 1831 sticht Bernard Bichot een handelshuis dat zijn naam draagt te Monthelie. Zijn zoon Hypolite volgt hem op en begint met de aankoop van eigen wijngaarden in Volnay. Hij is er van overtuigd dat het bezit van de eigen wijngaard, de essentie is voor kwaliteit, dus ernstig.

Zijn zoon Albert Bichot I geeft op het einde van de 19e eeuw een nieuwe ontwikkeling en uitstraling aan het familiaal bedrijf. Hij vestigt zich definitief in het centrum van Beaune in 1912.

Albert Bichot II, °1900, is één der pioniers van de overzeese handel : Noord-Amerika, Azië, Oceanië. Onvermoeibaar reiziger laat hij zijn wijnen, reeds bekend om hun kwaliteit, proeven aan liefhebbers overal ter wereld. In de tweede helft van de 20e eeuw nemen zijn 4 zonen, Albert, Bernard, Bénigne en Jean-Marc, erfgenamen van de familiale kennis en knowhow, het bedrijf over.

De stijl van het huis wordt steeds maar verfijnder en verleidelijker : getuige de aanwezigheid van deze wijnen op de beste tafels ter wereld.

Het verwerven van eigen wijngaarden blijft de eerste doelstelling. Vier domeinen, die samen 100 Ha vormen, voornamelijk gelegen in de Premier en in de Grand Cru van Chablis, Côtes de Beaune en Côtes de Nuits. Een wijndomein wordt beheerd als een aparte entiteit, met eigen wijnbouw en vinificatie technieken, eigen keldermeester, eigen kelders en verouderingsmethoden, eigen bottelarijen. Hierdoor zijn de wijnen van Albert Bichot gekenmerkt door hun eigen stijl : eerbied voor terroir en vrucht.

Sinds 1996 bestuurt Alberic Bichot het huis en zet de familiale en onafhankelijke traditie voort : streven naar eigenheid en perfectie. Dezelfde filosofie en doelstellingen worden opgelegd aan de partners wijnbouwers.

Klimaat 2010: gematigd landklimaat: fris voorjaar met voldoende zon in maart tot mei met wat regen in de zomer en hoge dagtemperaturen en lage nachttemperaturen in september.

De gemiddelde hoogte van de wijngaarden bedraagt 400 tot 600 m.

Alles begint met het werk in de wijngaard. De benadering van Bichot van de wijnbouw moet de referentie zijn voor de partners – wijnboeren. Hun percelen worden met dezelfde nauwkeurigheid opgevolgd als de eigen percelen. Deze lange termijn samenwerking maakt het mogelijk om dezelfde precieze objectieven te bereiken, in het bijzonder met betrekking tot de gezondheid van de stokken en de druiven, de rendementen en de staat van rijping bij het oogsten.

Het oogsten gebeurt manueel in geperforeerde kistjes van 25 kg. De druiven worden geselecteerd op kwaliteit en zonder foulage (dit is het zacht aandrukken der druiven door eigen gewicht) zodat het sap door gravitatie naar de gistingskuipen loopt. De vinificatie gebeurt met respect voor de Bourgondische tradities. De gistingsmaceratie duurt 18 tot 25 dagen in konische eiken kuipen en inox thermo gereguleerde tanks. De controle der temperaturen maakt het werken, het leven, van de wijn mogelijk in twee fazen : de eerste om de vrucht van de Pinot Noir tot expressie te brengen tussen 10 en 14°C en de tweede om de “corps” de structuur en de tanines te bewerken tussen 20 en 30°C. De dagelijkse “pigeages” worden aangepast in functie van het stadium in de welke de maceratie zich bevindt en de graad van extractie. De décuvage, manier waarop de wijn uit de kuipen gehaald wordt, is manueel, zonder pompen. Tijdens deze handeling wordt bijzondere aandacht besteed aan het persen. De zeer zachte persing wordt geleid door continu proeven, zodat enkel de meest kwalitatieve tanines worden geëxtraheerd (geperst). Het doel van deze manier van vinifieren beoogt voor alles de vrucht en de natuurlijke frisheid van de nobele cepage Pinot Noir te behouden. De veroudering gebeurt door de associatie van de wijn uit tanks en de houten kuipen in de eigen kelders gedurende 8 tot 12 maanden. De veroudering in kuipen schaadt de fraicheur en het fruitig karakter van de cépage. De vatrijping onderbouwt de structuur en de complexiteit en gebeurt onder de permanente bewaking en expertise van de keldermeesters.

Techische fiche:

Land Frankrijk
Streek Bourgogne
Appelatie AOC Bourgogne
Producent Albert Bichot
Jaargang 2017
Druiven Pinot Noir (100%)
Houtrijping Deels in inox tanks om de frisheid en het fruitige karakter te behouden, deels in eiken vaten, 6 tot 8 maanden om structuur en complexiteit te ondersteunen. In normale jaren 60/40
Alcohol Gehalte 12.5%
Restsuiker 2g/l
Smaak Licht en Fruitig (Rood)
Inhoud 0.750l
Kurktype Natuur Kurk
Kleur Intens robijnrood
Neus Weelderig, een palet van verleidelijke fruitige aroma's met tonen van cassis, rode bessen, pruimen
In de mond Volle en vlezige rode vruchten, cassis, pruim met een discrete ondersteuning van het hout
Afdronk Zeer evenwichtig en lang
Bewaarpotentieel 3 tot 5 jaar met ndruk op de fruitigheid. Later zal hij evolueren naar meer animale tonen (leder).
Serveertemperatuur 14-15°C
Ingrediënten/Allergenen Bevat Sulfiet