Louis heet u Welkom!

  • Alles gratis geleverd - Vanaf de eerste fles !
  • 12 Flessen kopen = 10% Korting !
  • 6 Flessen kopen = 5% Korting !
  • 3 Flessen kopen = 2% Korting !

Fixin

Product Details

Producent : Albert Bichot : een zes eeuwen oude dynastie.

De vroegste sporen van de familie Bichot dateren van 1214. Vanaf 1350 wortelt ze zich in bourgogne in haar leengoed Chateauneuf en Auxois. Dit is het begin van de dynastie die behoorde tot de adel en de locale elite. Het familiewapen en haar symbool, de hinde, zijn sindsdien ongewijzigd.

In 1831 sticht Bernard Bichot een handelshuis dat zijn naam draagt te Monthelie. Zijn zoon Hypolite volgt hem op en begint met de aankoop van eigen wijngaarden in Volnay. Hij is er van overtuigd dat het bezit van de eigen wijngaard, de essentie is voor kwaliteit, dus ernstig.

Zijn zoon Albert Bichot I geeft op het einde van de 19e eeuw een nieuwe ontwikkeling en uitstraling aan het familiaal bedrijf. Hij vestigt zich definitief in het centrum van Beaune in 1912.

Albert Bichot II, °1900, is één der pioniers van de overzeese handel : Noord-Amerika, Azië, Oceanië. Onvermoeibaar reiziger laat hij zijn wijnen, reeds bekend om hun kwaliteit, proeven aan liefhebbers overal ter wereld. In de tweede helft van de 20e eeuw nemen zijn 4 zonen, Albert, Bernard, Bénigne en Jean-Marc, erfgenamen van de familiale kennis en knowhow, het bedrijf over.

De stijl van het huis wordt steeds maar verfijnder en verleidelijker : getuige de aanwezigheid van deze wijnen op de beste tafels ter wereld.

Het verwerven van eigen wijngaarden blijft de eerste doelstelling. Vier domeinen, die samen 100 Ha vormen, voornamelijk gelegen in de Premier en in de Grand Cru van Chablis, Côtes de Beaune en Côtes de Nuits. Een wijndomein wordt beheerd als een aparte entiteit, met eigen wijnbouw en vinificatie technieken, eigen keldermeester, eigen kelders en verouderingsmethoden, eigen bottelarijen. Hierdoor zijn de wijnen van Albert Bichot gekenmerkt door hun eigen stijl : eerbied voor terroir en vrucht.

Sinds 1996 bestuurt Alberic Bichot het huis en zet de familiale en onafhankelijke traditie voort : streven naar eigenheid en perfectie. Dezelfde filosofie en doelstellingen worden opgelegd aan de partners wijnbouwers.

Bodem : Kalkhoudende klei met witte mergel. Orientatie : oost – zuidoost.

Klimaat : Een heel voorjaar met voldoende zon in maart, droge lente, vochtige periode tot half juli. Nadien zeer veel zon tot aan de oogst. Warme dagen en koele nachten.

De benadering van de wijnbouw in de eigen wijngaarden dient als referentie voor de partners-wijnboeren. Hun percelen worden met dezelfde strengheid opgevolgd door de eigen specialisten. Deze langdurige samenwerking laat toe samen met de wijnboeren precieze doelstellingen te halen, in het bijzonder met betrekking tot de gezondheid van de druiven, de rendementen en de exacte rijpheid bij de oogst.

De druiven worden met de hand geplukt in kistjes van 25 kg, met de hand gesorteerd en gaan door gravitatie in de kuipen. De vinificatie gebeurt met respect voor de tradities van Bourgogne. De maceratiegisting duurt 20 tot 28 dagen in konische eiken kuipen. De strenge temperatuurcontrole maakt het mogelijk de werking van de wijn (het gisten) in 2 fazen te doen verlopen. De eerste tussen 10° en 14° C om ten volle de vrucht van de Pinot Noir te benutten. De tweede tussen 20° en 30° C om de “corps” en de tannines te laten uitwerken. Dagelijks worden de wijnen geroerd, le pigeage, in functie van de maceratie en de extractie. Van de kuipen gaat de wijn naar de persing die gebeurt op lage druk. Tijdens de persing wordt het sap regelmatig geproefd ten einde slechts de fijnste tannines te extraheren. Deze manier van vinifieren is er op gericht om ten allen prijze het evenwicht, de harmonie en de expressie van dit grootse terroir te behouden. De elevage (rijping) gebeurt in eiken vaten welke een bijzondere parfum afgeven dankzij de porositeit van het hout, een geleidelijke oxygenatie toelaten die de verdere rijping (maturation) van de wijn bevordert. De wijn verblijft gedurende 14 tot 16 maanden in eiken vaten, 50% nieuw, de rest 2de en 3de gebruik. De verschillen in de afkomst van de vaten, soort eik, Tronçais, Allier, Vosges, hun specifieke behandeling (toasting) en hun ouderdom dragen bij tot het streven naar de uiting van aromatische complexiteit van deze grootse terroir.

Techische fiche:

Land Frankrijk
Streek Bourgogne
Appelatie AOC Fixin
Producent Albert Bichot
Jaargang 2013
Druiven Pinot Noir (100%)
Houtrijping 100 % op eiken vaten
Alcohol Gehalte 13.0%
Restsuiker 2g/l
Smaak Krachtig (Rood)
Inhoud 0.750l
Kurktype Natuur Kurk
Kleur Prachtige robijnrood, helder
Neus delicaat en discreet, sutiele tonen van het onderbos in de herfst.
In de mond vlezige en sterke structuur, doch fris, lichte toetsen van eik, vanille en rood fruit, harmonieus evenwicht.
Afdronk lang met op het einde een zachte toets van kruidigheid.
Bewaarpotentieel 3 tot 5 jaar
Serveertemperatuur 16 ° C
Food uitstekend bij geroosterd rundsvlees, varkensgebraad en haarwild-everzwijn- alsook bij krachtige kazen zoals Epoisses en Munster.