Product Details
Dit beroemde domein bevindt zich in Stellenbosch, op de flanken van de Simonsberg. De wijngaarden hebben een zuid-oostelijke oriëntatie en genieten van de koele invloed van de winden die vanuit Antarctica komen.
Kanonkop betekent heuvel met een kanon. In de periode van de eerste kolonisten stond er op de heuvel, vanwaar men de schepen kon zien aankomen in Kaapstad, een kanon. Men schoot met dit kanon om de lokale boeren te waarschuwen dat er een schip aankwam zodat ze naar de haven konden gaan om hun groenten en fruit te verkopen.
Het domein beslaat 100ha wijngaard, enkel rode druiven, Pinotage, Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. In 1949 was Kanonkop de eerste producent die op grote schaal Pinotage geplant heeft. Deze hybride druivensoort is het gevolg van een kruisbestuiving van een mannelijke Pinot Noir met een vrouwelijke cinsaut.
Kanonkop behoort zonder twijfel tot de allerbeste rode wijnproducenten in Zuid-Afrika. Internationaal beschouwt men Kanonkop als het equivalent van de Premier Grand Cru Classé in Bordeaux. Ten bewijze de veelvuldige successen op de International Wine and Spirit Competition met o.a. :
2 x Robert Mondavi Trophy for International Winemaker of the Year
4 x Pichon Longueville Comtesse de Lalande Trophy for best blended red wine.
4 x Perold Trophy for best Pinotage
2 x Dave Hughes Trophy for Best South African Producer.
De wijngaarden van Kanonkop liggen op de Simonsberg. Meer en meer wordt de Simonsberg aanzien als de beste terroir van de streek van Stellenbosch.
Kadette is de tweede wijn van Kanonkop. De naam is een knipoog naar de bekendere “Cadet” van Mouton Rothschild uit Frankrijk. Oorspronkelijk werd Kadette gemaakt van de jonge stokken die de kwaliteit niet leverden om in de grote cuvées te gaan, maar door het succes wegens de grote kwaliteit en de aanvaardbare prijs is Kadette een eigen leven gaan leiden. Vandaag produceert Kanonkop een 700.000 flessen Kadette per jaar. Kadette Cabernet Sauvignon is de jongste uitbreiding van het Kadette gama, dat nu 4 wijnen beslaat, nl. een Cape Blend, de oorspronkelijke Kadette, een Pinotage Rosé, een rode Pinotage en nu dus een Cabernet Sauvignon.
De bodem bestaat hoofdzakelijk uit verweerd graniet en leisteen. De leeftijd van de druivenstokken varieert van 10 tot 20 jaar. De opbrengst bedraagt gemiddeld 7.0 ton druiven per ha.
De druiven worden bij optimale rijpheid geoogst. Ze blijven gedurende 5 à 6 dagen bij 28°C in open gistingskuipen. Om de twee uur worden de schillen en het sap mechanisch omgeroerd. Na melkzuurgisting ligt de wijn gedurende 12 maanden in kleine Franse eiken vaten, tweede, derde en vierde gebruik. Daarna wordt de wijn op fles getrokken.
Techische fiche:
Land | Zuid-Afrika |
---|---|
Streek | Stellenbosch |
Appelatie | WO Stellenbosch |
Producent | Kanonkop |
Jaargang | 2021 |
Druiven | Cabernet Sauvignon (100%) |
Houtrijping | 12 maanden in kleine houten vaten - Franse Eik - 2e, 3e en 4e gebruik. |
Alcohol Gehalte | 13.5% |
Restsuiker | 2.5g/l |
Smaak | Vol en Robuust (Rood) |
Inhoud | 0.750l |
Kurktype | Natuur Kurk |
Kleur | Diep robijnrood |
Neus | Intense aroma's van rode bes en pruim met onderliggende tonen van droge kruiden en subtiele eik die voor complexiteit zorgen. |
In de mond | Volle aanzet van zwart en rood fruit, elegante tannines en een delicate zuurtegraad. |
Afdronk | Lange droge afdronk. |
Bewaarpotentieel | 5 tot 7 jaar |
Serveertemperatuur | 16-18°C |
Food | Serveer bij alle types steak, traag gegaard wild of lamsvlees. |
Ingrediënten/Allergenen | Bevat Sulfiet |