Product Details
Castello del Trebbio werd in 1184 gebouwd door de bekende Toscaanse Pazzi Familie. De Pazzi waren in de 15e eeuw de rivalen van de bekendere Medici. In de strijd om de macht over Toscane planden de Pazzi de “grote samenzwering”. Dit gebeurde in Castello del Trebbio. De bedoeling was om Lorenzo de Medici, Lorenzo “Il Magnifico” en zijn broer te vermoorden. Helaas Lorenzo overleefde de aanslag en roeide op zijn beurt alle Pazzi uit en sloeg al hun bezittingen aan, waaronder Castello del Trebbio. De wraak van Lorenzo was volledig na het vernietigen van alle wapenschilden van de Pazzi. Eén wapenschild is hij vergeten. Vandaag hangt dit nog steeds in Castello del Trebbio.
De familie Baj Macario kocht Castello del Trebbio in 1968. Vandaag woont Anna Baj Macario samen met haar echtgenoot Stefano Casadei en hun kinderen in het oude kasteel. Het domein beslaat 350 ha waaronder 54ha wijngaarden. Daarnaast zijn er olijfbomen, verbouwen ze er saffraan en is er een agriturismo met restaurant. De wijngaarden zijn gelegen in Chianti Colli Fiorentini en Chianti Rufina, twee deelgebieden van het Chianti oorsprongsgebied.
De Sangiovese druiven komen van de eigen wijngaarden in het gehucht Parga. Deze plaats in het Rufina deelgebied is bekend om zijn uitstekende sangiovese. De wijngaarden zijn gemiddeld 25 jaar oud. In augustus worden druiventrossen weggesnoeid opdat er maximaal 5 tot 6 trossen per stok zouden hangen. Deze techniek “Vendange Verte” bevordert de concentratie van de druiven.
De druiven worden handmatig geoogst om de tere schil typisch voor de Sangiovese niet te beschadigen. Gisting gebeurt in inox tanks van 10.000 liter. Na de gisting rusten het sap en de schillen gedurende 8 dagen. Melkzuurgisting gebeurt in houten vaten en is normaal afgelopen tegen eind december. Daarna rijpt de wijn gedurende 14 maanden in kleine eiken vaten en nog eens 20 maanden in de typische grote vaten van 2000 liter.
Techische fiche:
Land | Italië |
---|---|
Streek | Toscane |
Appelatie | DOCG Chianti Rufina Riserva |
Producent | Castello del Trebbio |
Jaargang | 2018 |
Druiven | Sangiovese (100%) |
Houtrijping | 14 maanden in kleine eiken vaten en vervolgens nog 20 maanden in de traditionele vaten van 20hl. |
Alcohol Gehalte | 13.5% |
Restsuiker | 2g/l |
Smaak | Krachtig (Rood) |
Inhoud | 0.750l |
Kurktype | Natuur Kurk |
Kleur | Intens dieprood. |
Neus | Complexe aroma's van rijp rood fruit gevolg door een delicate kruidigheid. |
In de mond | Goed gestructureerde tannines zijn in perfecte harmonie met een evenwichtige zuurtegraad en resulteren in een krachtige wijn. |
Afdronk | Complexe blijvende afdronk. |
Bewaarpotentieel | 10 tot 15 jaar |
Serveertemperatuur | 16-18°C |
Food | Serveer bij Osso Bucco. |
Ingrediënten/Allergenen | Bevat Sulfiet |