Product Details
Bovlei, gelegen te Wellington, aan de voet van de majestueuze Hawekwa bergketen, is de tweede oudste coöperatieve wijnmakerij van Zuid-Afrika.
De naam verklaart een groot stuk van het succes want het staat vast dat het geheim van goede wijn in de grond zit. En daar maakt de vallei het verschil. Inderdaad, Bovlei kelder of Boven Vallei kelder zoals vroeger genoemd, weet perfect hoe de wijnliefhebbers te verwennen met het fruit uit de vallei. Sinds het ontstaan van de kelder in 1907, heeft Bovlei meermaals de glorie van de streek geproduceerd, een streek die meer en meer bekend staat omwille van zijn terroir, ten bewijze, de nominatie als Top Terroir Streek in 2010.
Bovlei heeft 32 leden en produceert jaarlijks ongeveer 8000 ton druiven. In haar bestaan van meer dan 104 jaar, heeft Bovlei niet meer dan 8 voorzitters gehad. Veel van de oorspronkelijke leden zijn nu nog vertegenwoordigd door hun nakomelingen. Het familiale aspect speelt een grote rol. Ook dit weerspiegelt zich in de kwaliteit van de wijnen. In tegenstelling tot vele coöperatieve kelders, leveren de leden bij Bovlei hun druiven aan. De keldermeester kent zijn leden en weet van welke percelen de beste druiven komen. Dit laat een grondige selectie toe om de beste druiven te gebruiken voor de eigen wijnen.
Special Late Harvest komt van 100% Hanepoot of Muscat d’Alexandrie. De zoete druivensoort en een late oogst die leidt tot overrijpe druiven met veel suiker laten toe om een zoete wijn te maken.
De bodem bestaat hoofdzakelijk uit geel/rood verweerd graniet met veel klei zodat het water goed vastgehouden wordt. De oriëntatie van de wijngaarden is voornamelijk westwaarts.
De druiven worden overrijp geoogst om voldoende suiker te hebben. Het sap wordt gescheiden van de schillen en gist bij een temperatuur tussen 13 en 16°C. De gisting wordt afgebroken bij 4.5B. Na gisting wordt de wijn gestabiliseerd en op fles getrokken.
Techische fiche:
Land | Zuid-Afrika |
---|---|
Streek | Wellington |
Appelatie | WO Wellington |
Producent | Bovlei |
Jaargang | 2022 |
Druiven | Hanepoot (100%) |
Houtrijping | geen |
Alcohol Gehalte | 12.0% |
Restsuiker | 63g/l |
Kurktype | Schroefdop |
Smaak | Zoet (Wit) |
Inhoud | 0.750l |
Kleur | Goudgeel met een heldere schittering. |
Neus | Tropische aroma's van rijpe muscat. |
In de mond | Zeer fruitig en vol in de mond met een mooie aciditeit op het einde. |
Afdronk | Lange en blijvende afdronk |
Bewaarpotentieel | 2 tot 4 jaar |
Serveertemperatuur | 6 - 8°C |
Food | Ijskoud als aperitief, bij leverpastei of als dessertwijn. |