Product Details
Castello del Trebbio werd in 1184 gebouwd door de bekende Toscaanse Pazzi Familie. De Pazzi waren in de 15e eeuw de rivalen van de bekendere Medici. In de strijd om de macht over Toscane planden de Pazzi de “grote samenzwering”. Dit gebeurde in Castello del Trebbio. De bedoeling was om Lorenzo de Medici, Lorenzo “Il Magnifico” en zijn broer te vermoorden. Helaas Lorenzo overleefde de aanslag en roeide op zijn beurt alle Pazzi uit en sloeg al hun bezittingen aan, waaronder Castello del Trebbio. De wraak van Lorenzo was volledig na het vernietigen van alle wapenschilden van de Pazzi. Eén wapenschild is hij vergeten. Vandaag hangt dit nog steeds in Castello del Trebbio.
De familie Baj Macario kocht Castello del Trebbio in 1968. Vandaag woont Anna Baj Macario samen met haar echtgenoot Stefano Casadei en hun kinderen in het oude kasteel. Het domein beslaat 350 ha waaronder 54ha wijngaarden. Daarnaast zijn er olijfbomen, verbouwen ze er saffraan en is er een agriturismo met restaurant. De wijngaarden zijn gelegen in Chianti Colli Fiorentini en Chianti Rufina, twee deelgebieden van het Chianti oorsprongsgebied.
De naam Pazzesco verwijst naar de Pazzi Familie.De Merlot en Syrah druiven komen van de eigen wijngaarden in het gehucht Parga. De wijngaarden zijn gemiddeld 25 jaar oud. In augustus worden druiventrossen weggesnoeid opdat er maximaal 5 tot 6 trossen per stok zouden hangen. Deze techniek “Vendange Verte” bevordert de concentratie van de druiven.
De druiven worden handmatig geoogst en streng geselecteerd. Beide componenten worden apart gevinifieerd. Gisting gebeurt in inox tanks van 5.000 liter waarbij de temperatuur onder controle gehouden wordt tussen 25 en 28°C. Na de gisting rusten het sap en de schillen gedurende 15 dagen. Ondertussen gebeurt de melkzuurgisting. Daarna rijpt de wijn gedurende 16 maanden in nieuwe kleine eiken vaten. Uiteindelijk volgt de assemblage en gaat de wijn op fles. De wijn wordt niet gefilterd om geen aroma’s te verliezen. Dit kan leiden tot enig bezinksel in de fles.
Techische fiche:
Land | Italië |
---|---|
Streek | Toscane |
Appelatie | IGT Toscana |
Producent | Castello del Trebbio |
Jaargang | 2018 |
Druiven | Merlot (60%), Syrah (40%) |
Houtrijping | 16 maanden in nieuwe kleine eiken vaten. |
Alcohol Gehalte | 14.5% |
Restsuiker | 2g/l |
Smaak | Vol en Robuust (Rood) |
Inhoud | 0.750l |
Kurktype | Natuur Kurk |
Kleur | Zeer intens, dieprood - purper. |
Neus | Aroma's van zwart fruit en grondtonen (merlot) worden gevolgd door peperige tonen (syrah). |
In de mond | Volle, complexe doch elegante wijn. Mooie structuur gevolgd door stevige tannines die blijven hangen. |
Afdronk | Robuuste blijvende afdronk. |
Bewaarpotentieel | 10 tot 15 jaar |
Serveertemperatuur | 16-18°C |
Food | Serveer bij de typische Florentijnse biefstuk of geniet ervan na de maaltijd. |
Ingrediënten/Allergenen | Bevat Sulfiet |